Početna » Blog » Zbog ovog razloga cena vašeg telefona opada i do 50%

Zbog ovog razloga cena vašeg telefona opada i do 50%

Mobilni telefon odavno nije samo ono što njegovo ime sugeriše i odavno nije više reč samo o telefonu. Danas ga koristimo za surfovanje internetom, slušanje omiljene muzike, gledanje filmova i serija, komuniciranje sa porodicom i prijateljima, koristimo ga za obavljanje posla, kao navigaciju.. On je naš personalni asistent i odavno je postao potreba svakog od nas. Ponuda nikada nije bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika.

Kada kupimo novi mobilni telefon svi volimo taj prelepi osećaj novog, obuzme nas sreća kada skidamo fabričku foliju sa ekrana koji je besprekoran, bez ogrebotina. Memorija je prazna i telefon ne usporava. Od konstantnog stavljanja na prljave površine gubi taj sjaj. Svakom od nas se desilo više puta da telefon stavimo u isti džep sa ključevima i tako oštetimo ekran ako nemamo foliju ili stako na njemu. Takođe, posle određenog vremena vaš telefon se napuni informacija, raznih podataka i virusa. Sva ta oštećenja, vidljiva i nevidljiva, dovode do smanjenja prodajne cene vašeg telefona.

Čest je problem i kraći radni vek baterije usled nepravilnog punjenja ili korišćenje punjača koji nisu originalni. Tokom korišćenja nekih zahtevnijih aplikacija, dok je uređaj na punjaču- a pritom je i zagrejan, dolazi do kraćeg radnog veka baterije. U poslednje vreme sve je češća zabluda da nove baterije nije potrebno formirati kod prvog punjenja. Na baterijama koje nije potrebno formirati piše da su spremne za upotrebu. Svaka baterija može u proseku da izdrži od 700 do 1000 punjenja.

Svakome je bitan vizuelan izgled i zbog toga trebamo biti pažljivi i čuvati ga od ogrebotina i ostalih oštećenja koja će vam sigurno umanjiti otkupnu cenu prilikom eventualne prodaje. Zato svima preporučujemo da koriste kvalitetne maske, zaštitna stakla ili zaštitne folije. Dobro opremljene i specijalizovane prodavnice za zaštitu mobilnih uređaja ima na pretek, pogotovo u većim gradovima.
Cena mobilnog telefona takođe zavisi i od postojanja originalne prateće opreme koju ste dobili prilikom kupovine uređaja. Što više opreme cena će biti veća, ali većina nas odmah po raspakovanju telefona baci kutiju. Naravno tu ne zaboravite i garantni list.

Održavanje spoljašnjosti vašeg telefona nije previše teško. Sve što nam treba su maramice za čišćenje ekrana koje se mogu naći u svim specijalizovanim prodavnicama za računare i belu tehniku. Pre početka čišćenja svakako treba ugasiti mobilni telefon. Treba se skinuti maska i čišćenje početi od ekrana i ukloniti sa uređaja svu prašinu, otiske prstiju, masti (većina ekrana na savremenim mobilnim telefonima je premazana oleofobnom supstancom koja odbija masnoću sa prstiju). Te maramice sigurno neće ogrebati ekran i ne ostavljaju tragove kao što bi to uradile obične maramice ili krpe. Pomoću igle ili čačkalice možete očistiti ulaze za SIM, memorijsku karticu, ulaze za punjač i slušalice. Zaštitne futrole i maske se trebaju redovno čistiti, a održavanje zavisi od samog materijala od koga je maska izrađena. Nije isto održavanje kožne i silikonske futrole. Najlakše je silikonsku očistiti pomoću alkohola, asepsola, deterdženta za sudove dok je za kožnu potrebno korišćenje sapuna koji je namenjen za čišćenje kože. U slučaju da futrolu ne čistimo redovno moguće je da usled taloženja prašine dođe do grebanja lajsne i svakako niže otkupne cene.

Savremeni flagship mobilni telefoni imaju oznaku IP (Ingress Protection) koja znači da su zaštićeni od prašine i vode. Većina proizvođača daje uputsvo da čak i ako je uređaj pod oznakom IP neće uvažiti garanciju za potapanje. Posebno se navodi da telefon ne sme u slanu vodu, ali i da je slatka voda opasna pogotovo u kombinaciji sa sapunom ili šamponom. Apple uređaji imaju unutar ulaza za SIM karticu traku koja pocrveni ako telefon dođe u kontakt sa vodom. Pa budite obazrivi u rukovanju.

Kada smo očistili hardver trebali bi se pozabaviti softverom što vam takođe ne uzima puno vremena. Kolačići, virusi i reklame mogu biti jedan od razloga sporijeg rada telefona. Postoje posebne opcije u telefonu kao što su Boost ili Optimise koje gase i brišu pozadinske programe i podatke. Sve aplikacije koje ne koristite treba obrisati jer one crpe energiju i nekad blokiraju rad drugim aplikacijama. A ponekad i sam restart telefona može osvežiti funkcije uređaja.

Nadamo se da su gore navedene smernice dovoljan prikaz na šta treba da se obrati pažnja kako bi se oštećenja i umanjenje prodajne cene svele na minimum. Srećna trgovina!